Informační ledvina

Nalaďte se
Rady a tipy

Těstoviny a CKD

Když se řeknou „těstoviny“, na mysl vyskočí kousky vysušeného, a pak uvařeného těsta a zároveň oblíbená příloha mnoha jídel. Přesto, že se nejedná o původně lokální potravinu, těší se těstoviny oblibě u většiny Čechů. Původně pochází z daleké Číny a zmínky o nich jsou staré až tři tisíce let před naším letopočtem. Skutečně je v Evropě proslavila až Itálie, s kterou jsou těstoviny nejčastěji spojované.

Hlavní jídlo, příloha, zavářka do polévek, zapékané, vařené nebo smažené. Slané či sladké. To všechno jsou těstoviny. Je jich také na výběr celá řada, co se týká tvarů. Z nutričního pohledu je však nejdůležitější dělení těstovin podle složení mouky, z které se připravují a také podle obsahu vajec. Při onemocnění ledvin se musíme zajímat o zastoupení bílkovin, draslíku a fosforu. Oproti běžným zásadám zdravé výživy, jsou paradoxně především v pozdějších stádiích onemocnění ledvin semolinové a celozrnné těstoviny pro vysoký obsah draslíku a bílkovin nevhodné.

Těstoviny „al dente“

Těstoviny se vkládají do vroucí vody a doba varu se mění podle jejich druhu. Pro domácí přípravu je vždy na obale návod, kolik minut je třeba porci vařit. Na trhu jsou i expres těstoviny, jejichž příprava trvá jen 2 minuty. Podobně rychle to je i s kuskusem, který se v podstatě jen horkou vodou zalije. Kuskus patří v posledních letech k velmi rozšířenému druhu těstovin. Je nenáročný na přípravu a dá se z něho připravit jak hlavní jídlo, tak ho využít do zavářky či na salát. K zakoupení je i v nízkobílkovinné variantě.

Když připravujete těstoviny, rozhodně by neměly být rozvařené a úplně měkké. Italové je vaří takzvaně na skus, tedy „al dente“. To znamená, že po skousnutí těstoviny uvnitř cítíte tvrdší „střed“. Výhodu to má také v tom, že oproti rozvařeným a měkkým těstovinám mají nižší glykemický index a po jejich snědení se energie uvolňuje postupně a člověk se cítí sytý delší dobu.

Takže víme, odkud těstoviny pochází, jaké druhy jsou při onemocnění ledvin vhodné, a také jak je správně připravit. Na řadě je zvolení velikosti porce, která samozřejmě závisí na tom, jaký druh těstovin jsme zvolili. Obecně nám může při jejich přípravě pomoci pravidlo „ne více než 120 g“, tedy množství, které bychom při přípravě jídel neměli na jednu porci překročit. Váží se před tepelnou úpravou.

Recepty

Ceny jsou orientační platné k 20. 4. 2020.

Mgr. Miroslava Matějková
nutriční terapeutka

DIETA při chronickém onemocnění ledvin