Informační ledvina

Nalaďte se
Rady a tipy

Těstoviny a CKD

Když se řeknou „těstoviny“, na mysl vyskočí kousky vysušeného, a pak uvařeného těsta a zároveň oblíbená příloha mnoha jídel. Přesto, že se nejedná o původně lokální potravinu, těší se těstoviny oblibě u většiny Čechů. Původně pochází z daleké Číny a zmínky o nich jsou staré až tři tisíce let před naším letopočtem. Skutečně je v Evropě proslavila až Itálie, s kterou jsou těstoviny nejčastěji spojované.

Hlavní jídlo, příloha, zavářka do polévek, zapékané, vařené nebo smažené. Slané či sladké. To všechno jsou těstoviny. Je jich také na výběr celá řada, co se týká tvarů. Z nutričního pohledu je však nejdůležitější dělení těstovin podle složení mouky, z které se připravují a také podle obsahu vajec. Při onemocnění ledvin se musíme zajímat o zastoupení bílkovin, draslíku a fosforu. Oproti běžným zásadám zdravé výživy, jsou paradoxně především v pozdějších stádiích onemocnění ledvin semolinové a celozrnné těstoviny pro vysoký obsah draslíku a bílkovin nevhodné.

Těstoviny „al dente“

Těstoviny se vkládají do vroucí vody a doba varu se mění podle jejich druhu. Pro domácí přípravu je vždy na obale návod, kolik minut je třeba porci vařit. Na trhu jsou i expres těstoviny, jejichž příprava trvá jen 2 minuty. Podobně rychle to je i s kuskusem, který se v podstatě jen horkou vodou zalije. Kuskus patří v posledních letech k velmi rozšířenému druhu těstovin. Je nenáročný na přípravu a dá se z něho připravit jak hlavní jídlo, tak ho využít do zavářky či na salát. K zakoupení je i v nízkobílkovinné variantě.

Když připravujete těstoviny, rozhodně by neměly být rozvařené a úplně měkké. Italové je vaří takzvaně na skus, tedy „al dente“. To znamená, že po skousnutí těstoviny uvnitř cítíte tvrdší „střed“. Výhodu to má také v tom, že oproti rozvařeným a měkkým těstovinám mají nižší glykemický index a po jejich snědení se energie uvolňuje postupně a člověk se cítí sytý delší dobu.

Takže víme, odkud těstoviny pochází, jaké druhy jsou při onemocnění ledvin vhodné, a také jak je správně připravit. Na řadě je zvolení velikosti porce, která samozřejmě závisí na tom, jaký druh těstovin jsme zvolili. Obecně nám může při jejich přípravě pomoci pravidlo „ne více než 120 g“, tedy množství, které bychom při přípravě jídel neměli na jednu porci překročit. Váží se před tepelnou úpravou.

Recepty

 Kde se nakoupit bezlepkové a nízkobílkovinné těstoviny

Bezlepkové těstoviny

Internetový obchod Košík (www.kosik.cz

Značka Název B/100 g 
Aurum  Shirataki špagety 0 g 
Cornito Špagety BLP 4,0 g 
Granoro Bezlepkové lasagne rovné (250 g) 6,7 g 
K-free Kukuřičné těstoviny fusilli 6,0 g 
Keto mix Bio konjakové bezsacharidové špagety 0,2 g 
Lucka Nudle rýžové bezlepkové (300 g) 4,81 g 
Risolino Premium rýžové těstoviny kolínka (300 g) 7,3 g 

Internetový obchod Rohlík (www.rohlik.cz

Barilla Fusilli Gran Italiano BLP 6,9 g 
Lucka Rýžové těstoviny nudle vlasové bezlepkové (240 g) 3,42 g 
Marks & Spencer  Spaghetti z kukuřičné a rýžové mouky bezlepkové (500 g) 6,5 g 
Marks & Spencer  Penne z kukuřičné a rýžové mouky bezlepkové (500 g)  6,5 g 
Orient Gourmet Skleněné nudle (100 g) 0,5 g 
Risolino Rýžové těstoviny penne (300 g) 3 g 
Rummo Fusilli bezlepkové (400 g) 6 g 
Rummo Spaghetti Bezlepkové (400 g) 6 g 
Rummo Penne Rigate bezlepkové (400 g) 6 g 
Schär Spaghetti bez lepku (250 g) 6,6 g 
Schär  Fusilli bezlepkové těstoviny (250 g) 7,3 g 
Seitz  Bezlepkové nudle do polévky (500 g) 6,4 g 
Shirataki Konjak nudle ve tvaru rýže (270 g) 0,5 g 
Šmajstrla  Pohankové těstoviny vlnky (250 g) 6,9 g 
Šmajstrla  Pohankové těstoviny vřetena (250 g) 6,9 g 
Cornito Těstoviny kukuřičné 4,0 g 
Dialdi Těstoviny BLP Rigatoni (500g) 6,4 g 
Gutini Těstoviny BLP 1,0 g 
Jizerka Vlasové nudle bezlepkové (250 g) 4,9 g 
Lucka Rýžové těstoviny – polévkové hvězdičky (300 g) 3,4 g 
Natural  Těstoviny rýžové 4,8 g 
Natural  Těstoviny kukuřičné (500 g) 7,0 g 
POVA Těstoviny Poděbradské BLP 7,0 g 
Safoco Rýžové makaróny bezlepkové (200 g) 1,1 g 
SamMills Kukuřičné těstoviny – Fettucine (500 g) 5,5 g 
SamMills Kukuřičné těstoviny – Penne rigate (500 g) 5,5 g 
SamMills Kukuřičné těstoviny – Fusilli (500 g) 5,5 g 
Šmajstrla Pohankové vlnky (250 g) 6,9 g 

Nízkobílkovinné (PKU) těstoviny 

Racionální výživa na Černém mostě (www.dietyinshop.cz

Značka Název B/100 g 
Balviten Drobení do polévky PKU (500 g) 0,3 g 
Bezgluten Těstoviny PKU 0,4 g 
Glutenex Tagliatelle PKU (250 g) 0,9 g 
Glutenex Vřetena PKU (250 g) 0,9 g 
Gutini Těstoviny PKU (250g) 0,4 g 
LP Těstoviny Fusilli PKU (500 g) 0,5 g 
LP Těstoviny Lasagne PKU (500 g) 0,5 g 
LP Těstoviny Špagety PKU (500 g) 0,5 g 
Mevalia Těstoviny Ditali PKU (500 g) 0,5 g 
Mevelia Těstoviny Penne PKU (500 g) 0,5 g 
Mevelia Těstoviny Fusilli PKU (500 g) 0,5 g 
Poděbradské těstoviny Fleky PKU (250 g) 0,4 g 
Poděbradské těstoviny Hvězdice PKU (250 g) 0,4g 
Poděbradské těstoviny Kolečka PKU (250 g) 0,4 g 
Poděbradské těstoviny Kolínka PKU (250 g) 0, 4 g 
Poděbradské těstoviny Vřetena PKU (250 g) 0,4 g 

Mgr. Miroslava Karbanová
nutriční terapeutka

DIETA při chronickém onemocnění ledvin