Velikonoční beránek – správná příprava při CKD
Velikonoční beránek
Velikonoční beránek jeden ze symbolů Velikonoc, jeden ze symbolů Ježíše Krista, neboť, obrazně řečeno, dle křesťanské víry on je beránkem, který je obětován za spásu světa.
Zajímavosti
- Beránek představuje v židovské tradici symbol vyvedení Izraelitů z Egypta.
- V křesťanství beránek symbolizuje Beránka božího – nevinného, čistého a poslušného, který je obětován na kříži a jehož krev zachránila pokřtěné od hříchů a smrti.
- Beránek je jako obřadní pokrm známý už od středověku.
- Obyčejní lidé si beránka pekli z těst a tato tradice přetrvává dodnes. Bohatší lidí obětovali živého beránka.
- Sladký beránek symbolicky ukončuje předvelikonoční půst.
- Stará tradice doporučuje, aby každý dostal na Velikonoce něco nového na sebe, aby ho beránek nepokakal.
Nejoblíbenější těsta na přípravu beránka jsou piškotová, třená, kynutá, třená s náplní, piškotová s náplní a polevou, ořechová, tvarohová nebo mrkvová, z litého těsta, šlehačková atd.
Základní pravidla při pečení
Potraviny na přípravu beránka:
Vejce
Požíváme čerstvá. Můžeme oddělit žloutky od bílku a pak žloutky šleháme s cukrem nebo vejce a cukr šleháme ve vodní lázni nebo ušleháme sníh, do kterého přidáváme další suroviny. Vejce těstu dodají barvu a křehkost.
Tip: K bílkům můžeme přidat lžíci studené vody, ke žloutkům je možné přidat lžíci horké vody, těsto pak nabude.
Cukr
Používáme krystal, krupici, moučku, třtinový cukr, další volbou je med. Dodává těstu chuť a křehkost, ale jen při správném poměru.
Mouka – zahuštění
Ideální – bramborová škrobová moučka, 0,7 g bílkovin, 7 mg K, 30 mg P, bezlepková směs na přípravu těsta
Méně vhodná
hrubá mouka, 8,8 g bílkovin, 108 mg K,75 mg P
hladká mouka, 10,2 g bílkovin, 108 mg K, 75 mg P
polohrubá mouka, 8,4 g bílkovin, 108 mg K, 75 mg P
Nevhodná je celozrnná mouka, 10,9 g bílkovin, 680 mg K, 260 mg P
Koření
Vanilkový cukr, zrníčka z vanilkového lusku
Tekutina
Důležitá k zadělávání. Používáme vodu, mléko, smetanu, sodovku, víno.
Kypření
Šťáva z citrónů a kůra z poloviny citrónů, sníh z bílků, kypřicí prášek, soda, kypřidlo bez fosfátu.
Další možnosti
Tuk – máslo, rostlinný tuk, olej – většinou se používá v kombinaci s cukrem a vejci. Droždí – čerstvé, sušené při použití na kynutého beránka. Méně vhodné pro CKD 3-5. Rum, špetka soli.
Vylepšení základního těsta
Vhodné potraviny:
citrón, brusinky, strouhaná jablka, strouhaná mrkev, skořice, káva
Méně vhodné:
čokoláda, kakao, kokos, jogurt
Nevhodné pro CKD 3B-5:
čokoláda s ořechy, mandle, mák, kandované ovoce, rozinky, tvaroh
Ozdoba, poleva, cukr
Vhodné:
cukr, cukrová, citronová, ledová či rumová poleva nebo připravená z ovocných šťáv, karamel
Méně vhodné:
našlehané bílky, čokoládová
Nevhodné:
polotovary polev, instantní polevy, poleva připravená z potravinářského barviva
Náplně/krémy
Vhodné:
Nejčastěji je připravujeme z roztíratelného tuku, másla, případně pudink + cukr + příchutě džem, citronová šťáva, káva, rum, vanilkový lusk.
Méně vhodné:
krém z nastavované kaše, bílkové krémy + příchutě, jako je kakao, čokoláda, bílky, ořechy
Tip:
Krém můžeme také roztírat nebo naplnit do sáčku s ozdobnou trubičkou a zdobit.
Formy na beránka
– Keramické z poctivé glazované keramiky
– Silikonové velmi odolné jak k vysokým, tak i k nízkým teplotám od -60 °C do +230 °C
– Cukrářské ohebné polyethylénové, které obsahují levou a pravou stranu ke spojení
– Kovové, plechové nutné vymazat
– Velké vykrajovátko ve tvaru beránka
– Litinové – v minulých dobách velmi využívaná forma – nutné vymazat
Tip:
Z velké části se formy vymazávají máslem a vysypávají moukou nebo kokosem, strouhankou. Těsto plníme do dvou třetin formy hlavně u piškotových, třených
Recepty
DIETA při chronickém onemocnění ledvin