Velikonoční půst
Z časopisů, novin, televize na nás míří slovo detoxikace, půst, hladovky, očištění organismu. Můžu si to dovolit i já, když mám nemocné ledviny, nebo se mám raději poradit s lékařem? To jsou otázky, na které se vám budu snažit odpovědět.
Nejprve, co je to půst:
Půst neznamená úplné hladovění, ale určitou střídmost v jídle, preferenci některých potravin, odříct si alkohol, cigarety. Svátky by se neměly proměnit ve svátky obžerství.
Půst funguje jako psychická i tělesná očista, je nezbytnou součástí nejen východního náboženství. Jeho cílem je celkové zklidnění, zastavení, např.:
Židovský půst – Židé drží několik půstů během celého roku a nejznámější je k svátku Jom kipur.
Křesťanský půst – Křesťané se postí před Velikonocemi na Popeleční středu a Velký pátek. Pravoslavní křesťané mají během roku další a další půsty.
Islámský půst – Ramadán, který trvá měsíc, dodržují ho všichni muslimové. Celý měsíc se modlí, nekouří, nepijí, nesouloží, nejedí. V noci ale naopak holdují jídlu, pití atd.
Detoxikace znamená očištění těla od toxinů a škodlivých látek. Je velmi důležitou součástí očistných kůr – to se týká vypití alespoň 2,5 l čisté vody v průběhu celého dne nebo zařazení neslazených bylinkových čajů, minerální vody (sledujte složení – zda obsahují sodík, draslík, hořčík, železo atd.) Dále se na povzbuzení může vypít sklenice teplé vody s citronovou šťávou.
Na rozdíl od očistné kůry si během půstu dopřejete pevnou stravu a zařadíte rýži, jogurty, vývary, ovocné nebo zeleninové šťávy.
Výhody:
- Odlehčení gastrointestinálního traktu
- Větší příjem vlákniny
- Zařazení ovocných a zeleninových pokrmů, šťáv – doporučené množství 300-400 g/den
- Zisk vitamínů, minerálů
- Odlehčení od kávy, černého čaje, alkoholu, sladkostí, které jsou v období velikonočního půstu vynechávány
- V jídelníčku začnou převládat pažitka, petržel, celer, řeřicha, cibule
- Vynechání vysoce energetických pokrmů, jako jsou smažená jídla (pokrmy omezíme nebo v období svátků vynecháme)
Nevýhody:
- Příjem zvýšeného množství zeleniny/ovoce a zisk více minerálních látek, než je organismus schopný zpracovat
- Pozor! Diabetici na inzulínu mohou mít v období půstu velké výkyvy hladin cukru v krvi
- Pozor si musejí dávat i pacienti, kteří užívají léky např. na ředění krve, kdy zvýšený příjem zeleniny/ovoce způsobí změny srážlivosti krve
Jak přizpůsobit svůj životní styl v období svátků:
Pravidelně se stravovat – to znamená zařadit všechny živiny do jídelníčku. Váš jídelníček by měl být pestrý a obsahovat jen tolik vitamínů a minerálů, kolik vaše tělo zvládne zpracovat.
Měl by obsahovat bílkoviny jen v takovém množství, které vám sdělil lékař.
Využívejte čerstvé sýry, jogurty, kozí
produkty.
Měl by obsahovat kvalitní tuky a oleje
– máslo nebo olivový a řepkový olej.
Sacharidy zařaďte takové, které obsahují vlákninu, protože ta má dobrý vliv na váš metabolismus a dobré vyprazdňování. Např. knedlíky nahraďte rýží nebo kuskusem a pečené brambory třeba bulgurem či pohankou.
Otřepaná fráze, ale pro vás důležitá – nezapomínejte na snídaně, např. pohankovou kaši s ovocem.
Ovoce zařazujte do jídelníčku pravidelně, a to nejméně 2 kusy za den. V dnešní době je možné zakoupit ovoce dovezené z cizích zemí nebo použít kompotované, nebo i dobře uskladněná jablka a hrušky. Do jídelníčku zařaďte ovocné šťávy ředěné vodou.
Zelenina jako pravidelná součást oběda + večeře. Zvolte čerstvou (např. salát) nebo klidně i mraženou zeleninu (jako další typ přílohy). Zeleninové pokrmy a saláty mohou v období půstu převažovat, např. jako studená večeře nebo lehký oběd.
Chléb nebo pečivo vybírejte nízkobílkovinné nebo dodržujte doporučenou spotřebu klasického chleba/pečiva za den, kterou znáte od svého lékaře nebo nutriční terapeutky.
U mléčných výrobků upřednostněte ty s menším obsahem bílkovin
– např. použijte místo tvarohu jogurt.
Na co určitě nezapomínejte – na tekutiny – obyčejná voda je ideální tekutinou, kterou máme dostupnou. Bylinné čaje je vhodné konzultovat s vaším lékařem, nutriční terapeutkou nebo lékárníkem.
Udělejte si čas na odpočinek, zdravý spánek a pohyb na čerstvém vzduchu – to je ta pravá kůra pro vás.
Jakékoli změny je třeba dělat pozvolna.
Dana Sasáková
nutriční terapeutka
DIETA při chronickém onemocnění ledvin