Informační ledvina

Nalaďte se
Rady a tipy

Zelí

Zelí je mocná zelenina, pěstuje se již více než 4000 let. Staří Egypťané, Řekové ji používali jako léčivou rostlinu, která posilovala tělo i ducha. I my se chceme snažit svými příspěvky o totéž.

Zajímavost:

Slovensky, polsky, rusky se zelí řekne kapusta. V češtině je to název pro jiný druh zeleniny.

Proč si ho máme dopřát?

  • Protože obsahuje vysoký podíl vitamínu C.
  • Protože obsahuje vlákninu (v půl šálku drceného zelí je asi 1 g vlákniny), 1 g proteinů, 4 g sacharidů.
  • V půl šálku vařeného zelí si dodáte vitamín C, vitamín K, kyselinu listovou, B6, vápník, draslík, thiamin, betakaroten, lutein a další.
  • Je vhodný i pro pacienty, kteří chtějí zhubnout a připravit se na TX. Obsahuje malé množství energie, tuků a vysoký podíl vlákniny.
  • Protože podporuje vylučování a detoxikaci.
  • Protože může snížit riziko hypertenze, srdečního onemocnění, rakoviny, osteoartrózy.
  • Protože zabraňuje kolísání hodnot krevního cukru.
  • Protože vláknina na sebe ve střevech nabaluje žlučové kyseliny a cholesterol a snižuje kyselost žaludku. Změkčuje stolici a udržuje obsah střev v pohybu pro snazší vyprazdňování.
  • Protože působí proti kardiovaskulárním chorobám.

Nežádoucí účinky hlávkového zelí

  • Zvýšená plynatost – ano je to pravda, zelí není lehce stravitelné, proto jestli se dostaví plynatost, říhání, tak jedinou možností prevence je tuto potravinu nejíst.
  • průjem – se velmi často objevuje u pacientů, kteří mají zažívací onemocnění, syndrom dráždivého tračníku, proto všude platí všeho s mírou.
  • Nízké hladiny cukru až hypoglykémie může vyvolat u diabetických pacientů velký příjem této zeleniny.
  • Velká ostražitost by měla být u pacientů, kteří užívají léky na srážení krve. Zelí obsahuje vitamín K a zvýšená konzumace zelí by mohla ovlivnit tuto léčbu.

Druhy zelí

Hlávkové zelí – do obchodní sítě přichází bílé a červené.

– Pozdní druhy zelí jsou vhodné pro zelí krouhané – kysané zelí.
– Červené zelí je odolnější proti mrazům a škůdcům.
– Nejvíce ochranných látek je v syrovém zelí. Tepelným zpracováním se množství látek snižuje, ale využitelnost je vyšší.
– Hodí se jako příloha k masu, běžně se nakládá nebo se podává jako barevná příloha k pokrmům.

Doporučení k vaření:
– Při dušení a vaření zpočátku nepřikrývat hrnec pokličkou.
– Nevyhýbat se kysanému zelí, je zdravější pro vaše zažívání.
– Červenou barvu zelí zachováte, když přidáte do vody ocet.
– Při přípravě zelných závitků listy spaříme horkou vodou a popřípadě vyřízneme tuhý košťál.

Pekingské zelí – v obchodech známe pod názvem čínské zelí.

– Pro nízký obsah vlákniny je lehce stravitelné.
– Z minerálů má vysoký obsah draslíku a velmi nízký obsah sodíku.
– Tato zelenina podporuje vylučování vody z organismu.
– vhodné je pro diety šetřící trávicí trakt – tolik nenadýmá
– nejideálnější je příprava čerstvých salátů

Čínské zelí – ve své domovině se nazývá pak-soi. Netvoří hlávky, ale dlouhé tužší listy. Má chuť jako chřest.

– Dobrý vliv na sliznici trávicího traktu – tolik nenadýmá.
– Vhodné je pro metabolismus tuků, při redukčních dietách.
– Vhodné je při hypercholesterolémii, ateroskleróze, zvápenatění tepen.
– Vhodné při zánětech střev
– Tato zelenina je určená k přímé konzumaci. Ze syrových listů se připravují saláty.

Jestliže vám lékař sdělí, že vaše hladiny draslíku jsou vysoké, je nutné omezit příjem hlavně hlávkového zelí. Další druhy zelí jsou vhodné do 150 g příjmu na porci k obědu nebo k večeři.

Recepty

Dana Sasáková
nutriční terapeutka

DIETA při chronickém onemocnění ledvin