Rajská s hovězím masem Do 80 min

Nutriční hodnoty

Energie 299 kcal / Bílkoviny 25 g / P (fosfor) 226 mg / K (draslík) 674 mg / Na (sodík) 179 mg

Jak na to?

Maso svažte kuchyňským provázkem do válečku, zalijte litrem vody, přidejte oloupanou mrkev, cibuli a tymián a vařte doměkka. Maso vyndejte a až zchladne, nakrájejte na plátky. Vývar přeceďte a uchovejte. Máslo, olej a pokrájenou cibuli dozlatova osmahněte. Dále přidejte bobkové listy, pepř i nové koření a krátce osmahněte. Přidejte mouku a opečte do světlé jíšky, vsypte cukr a po minutě vmíchejte rajský protlak. Prohřejte a podle potřeby zřeďte vývarem. Vyndejte koření a dochuťte solí, skořicí a citronovou kůrou i šťávou. Tip: Rajský protlak je možné zaměnit za konzervovaná, loupaná rajčata Místo hl. mouky je možné zvýšit porci mrkve, kterou rozmixujeme a zahustíme tak šťávu. Další možnost je maizena nebo solamyl. Vhodný příkrm, bezlepkové knedlíky nebo nízkobílkovinné těstoviny, rýže.

Co budete potřebovat?

Surovina Množství
hovězího předního bez kosti, krk 600 g
1 mrkev, 1 větší cibule
snítka tymiánu
1 lžíce másla + lžíce olivového oleje
Koření:
4 bobkové listy + 4 kuličky pepře + 4 kuličky nového koření
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce třtinového cukru
1 středně velký rajský protlak
sůl, špetka skořice,
citronová šťáva i jemně nastrouhaná kůra

© 2015 Dieta při chronickém onemocnění ledvin