Informační ledvina

Nalaďte se
Recepty

Do 50 min

Bougatsa

Nutriční hodnoty

  • Energie 295 kcal
  • Bílkoviny 5 g
  • P (fosfor) 90 mg
  • K (draslík) 117 mg
  • Na (sodík) 114 mg

Co budete potřebovat

SUROVINAMNOŽSTVÍ
polotučného mléka4 hrnky
cukru krystal100 g
vanilkového pudinku½ sáčku
vanilkový cukr1
másla + malé množství na vymazání pekáčku100 g
krupice½ hrnku
vejce2
žloutek1
listové těsto (doporučuji chlazené, již vyválené)2 balíčky

Jak na to

Nejprve smícháme v hrnku pudinkový prášek s asi 150 ml mléka. Ostatní mléko zahřejeme v hrnci s cukrem a přidáme pudink. Udržujeme horké na středním ohni. Vedle si v kastrůlku rozpustíme máslo a až začne pěnit, přisypeme krupičku, ztlumíme oheň a asi minutu promícháváme. Pak přidáme krupičku do mléka a mícháme, dokud mléko nezhoustne v kaši. Odstavíme a necháme chvilku zchladnout. V hrnku si rozšleháme 2 celá vajíčka a po chvilce smícháme s krémem (ten musí být horký, ale již aspoň pět minut odstavený). Předehřejeme troubu na 200 °C. Vymažeme si máslem pekáček (kupovaná těsta jsou obvykle na plech úzká), na dno rozprostřeme těsto a nalijeme na něj krém. Stěrkou rovnoměrně rozetřeme a překryjeme druhým těstem. Nožem zlehka nařízneme porce, ale tak aby náplň nevytékala na povrch (řez na těsto nožem spíše jen nakreslíme). Žloutek ušleháme a potřeme jím vršek bougatsy. Dáme péct na 15 minut, pak troubu vypneme a necháme ještě 10 minut dojít. Podáváme nejlépe ještě vlažné a lehce poprášené moučkovým cukrem.

DIETA při chronickém onemocnění ledvin