Co budete potřebovat
SUROVINA | MNOŽSTVÍ |
---|---|
polotučného mléka | 4 hrnky |
cukru krystal | 100 g |
vanilkového pudinku | ½ sáčku |
vanilkový cukr | 1 |
másla + malé množství na vymazání pekáčku | 100 g |
krupice | ½ hrnku |
vejce | 2 |
žloutek | 1 |
listové těsto (doporučuji chlazené, již vyválené) | 2 balíčky |
Jak na to
Nejprve smícháme v hrnku pudinkový prášek s asi 150 ml mléka. Ostatní mléko zahřejeme v hrnci s cukrem a přidáme pudink. Udržujeme horké na středním ohni. Vedle si v kastrůlku rozpustíme máslo a až začne pěnit, přisypeme krupičku, ztlumíme oheň a asi minutu promícháváme. Pak přidáme krupičku do mléka a mícháme, dokud mléko nezhoustne v kaši. Odstavíme a necháme chvilku zchladnout. V hrnku si rozšleháme 2 celá vajíčka a po chvilce smícháme s krémem (ten musí být horký, ale již aspoň pět minut odstavený). Předehřejeme troubu na 200 °C. Vymažeme si máslem pekáček (kupovaná těsta jsou obvykle na plech úzká), na dno rozprostřeme těsto a nalijeme na něj krém. Stěrkou rovnoměrně rozetřeme a překryjeme druhým těstem. Nožem zlehka nařízneme porce, ale tak aby náplň nevytékala na povrch (řez na těsto nožem spíše jen nakreslíme). Žloutek ušleháme a potřeme jím vršek bougatsy. Dáme péct na 15 minut, pak troubu vypneme a necháme ještě 10 minut dojít. Podáváme nejlépe ještě vlažné a lehce poprášené moučkovým cukrem.
DIETA při chronickém onemocnění ledvin