Co budete potřebovat
SUROVINA | MNOŽSTVÍ |
---|---|
máslové sušenky (shortbread, bez polevy či náplně) | 200 g |
másla | 125 g |
žloutky | 4 (80 g) |
nerafinovaného hnědého cukru | 4 lžíce (60 g) |
na kandování | 2 lžíce (30 g) |
biocitrony | 2 |
mascarpone | 500 g |
Jak na to
Sušenky nalámeme a rozemeleme v mixéru. Rozmícháme se změklým máslem. Těsto navrstvíme na dno formy na francouzský koláč (průměr formy 22 cm). 10-12 minut pečeme v horkovzdušné troubě na 195 stupňů. Korpus by měl mírně zhnědnout. V míse smícháme žloutky, cukr, nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho citronu. Vyšleháme do hladka. Smícháme s mascarpone. Krém natřeme na vychladlý korpus a dáme ještě na 20 minut do trouby (horkovzduch 175 °C). Mezitím si připravíme ještě ozdobu na povrch dortu. Druhý citron pečlivě umyjeme a nožíkem skrojíme nejsvrchnější žlutou vrstvu kůry – plátky musí být tenounké, skoro průsvitné, bez bílé části, která je hořká. V kastrůlku si zahřejeme 2 lžíce cukru a 50 ml vody. Přidáme citrónovou kůru a svaříme do sirupovité konzistence. Dort rozdělíme na osminy a každou porci ozdobíme hnízdečkem z kandované citrónové kůry.
DIETA při chronickém onemocnění ledvin