Informační ledvina

Nalaďte se
Recepty

Do 30 min

Citronový dort

Nutriční hodnoty

  • Energie 2 407 kcal
  • Bílkoviny 5,9 g
  • P (fosfor) 141 mg
  • K (draslík) 106 mg
  • Na (sodík) 221 mg

Co budete potřebovat

SUROVINA MNOŽSTVÍ
máslové sušenky (shortbread, bez polevy či náplně) 200 g
másla 125 g
žloutky 4 (80 g)
nerafinovaného hnědého cukru 4 lžíce (60 g)
na kandování 2 lžíce (30 g)
biocitrony 2
mascarpone 500 g

Jak na to

Sušenky nalámeme a rozemeleme v mixéru. Rozmícháme se změklým máslem. Těsto navrstvíme na dno formy na francouzský koláč (průměr formy 22 cm). 10-12 minut pečeme v horkovzdušné troubě na 195 stupňů. Korpus by měl mírně zhnědnout. V míse smícháme žloutky, cukr, nastrouhanou kůru a šťávu z jednoho citronu. Vyšleháme do hladka. Smícháme s mascarpone. Krém natřeme na vychladlý korpus a dáme ještě na 20 minut do trouby (horkovzduch 175 °C). Mezitím si připravíme ještě ozdobu na povrch dortu. Druhý citron pečlivě umyjeme a nožíkem skrojíme nejsvrchnější žlutou vrstvu kůry – plátky musí být tenounké, skoro průsvitné, bez bílé části, která je hořká. V kastrůlku si zahřejeme 2 lžíce cukru a 50 ml vody. Přidáme citrónovou kůru a svaříme do sirupovité konzistence. Dort rozdělíme na osminy a každou porci ozdobíme hnízdečkem z kandované citrónové kůry.

DIETA při chronickém onemocnění ledvin