Informační ledvina

Nalaďte se
Recepty

Do 40 min

Domácí bezlepkové rohlíky

Nutriční hodnoty

  • Energie 132 kcal
  • Bílkoviny 1 g
  • P (fosfor) 51 mg
  • K (draslík) 303 mg
  • Na (sodík) 334 mg

Co budete potřebovat

SUROVINAMNOŽSTVÍ
bezlepkové mouky (např. Nutrifree per panne, Schär mouka MIX B)200 g
Psyllia (vláknina k zakoupení v lékárně)1 lžíce
oleje1 lžíce
vody200 ml
kvásek (kupovaný nebo doma připravený z droždí a cukru)
sůl

Jak na to

K zadělání těsta můžeme využít domácí pekárnu, která vše zařídí za nás, nebo ruce a velkou zadělávací mísu. V ní smícháme všechny suroviny a propracujeme je do hladkého těsta. Přikryjeme plátýnkem a necháme u tepla kynout. Po zhruba 30 minutách, kdy znásobí svůj objem, těsto přendáme na pomoučněný vál a rozdělíme na několik bochánků, podle toho, jak velké rohlíčky chceme péct. Rozválíme jednotlivé bochánky na trojúhelníky, ze kterých smotáme směrem od širokého konce ke špičce rohlíky. Ty přendáme na plech a necháme ještě asi čtvrt hodiny odpočinout a dokynout. Pak rohlíky nahoře potřeme vodou a pečeme v předem vyhřáté troubě asi na 200 stupňů. V průběhu pečení rohlíky ještě několikrát pokropíme vodou, aby byl jejich povrch hladký.

DIETA při chronickém onemocnění ledvin