Informační ledvina

Nalaďte se
Recepty

Do 30 min

Domácí churros s čokoládou

Nutriční hodnoty

  • Energie 503 kcal
  • Bílkoviny 5,8 g
  • P (fosfor) 110 mg
  • K (draslík) 198 mg
  • Na (sodík) 314 mg

Co budete potřebovat

SUROVINAMNOŽSTVÍ
Na churros:
vody200 ml
másla60 g
cukru krupice20 g
1 čajovou lžičku vanilkového extraktu5 g
hladké mouky100 g
soli1,5 g
1 vejce z volného chovu60 g
slunečnicový olej na smažení churros
Na čokoládovou omáčku:
smetany75 ml
hořké čokolády (60 % a více)50 g
Skořicový cukr na obalení churros:
cukr krystalasi 100 g
polévková lžíce skořice12 g

Jak na to

V míse smícháme cukr a skořici. V malém hrnci přivedeme smetanu těsně pod bod varu a nalámeme do ní čokoládu. Na nejnižším ohni pak necháme rozpustit. Do rendlíku nalijeme vodu a postavíme na střední plamen. Přidáme cukr a máslo, promícháváme a přivedeme k varu. Odstavíme z ohně a přidáme lžičku vanilkového extraktu. Přisypeme mouku, sůl a zpracováváme, dokud se všechny složky dobře nepromíchají. Necháme asi 10 minut vychladnout. Nakonec přidáme vajíčko a dobře promícháme. Takto připraveným těstem naplníme cukrářský sáček na zdobení, hubičku volíme s průřezem hvězdičky. V pánvi rozpálíme olej, následně ztlumíme plamen a přímo do oleje vytlačujeme těsto. Měly by nám vzniknout asi cca 7centimetrové válečky, které pak po obou stranách osmažíme do zlatohnědé barvy. Pozor, nesmažte je příliš zprudka, uvnitř by pak zůstaly nedopečené. Hotové churros po vyndání z pánve rychle osušíme od přebytečného omastku ubrouskem a ihned obalujeme ve skořicovém cukru. Podáváme s čokoládovou omáčkou, do které churros namáčíme. Pokud bychom chtěli pokrm méně sladký, lze vynechat obalování churros v cukru. Recept je na 4 porce!

DIETA při chronickém onemocnění ledvin