Co budete potřebovat
SUROVINA | MNOŽSTVÍ |
---|---|
nízkobílkovinné mouky | 150 g |
2 vejce | |
slunečnicový olej (celkem asi půl lžíce na každou palačinku, tedy 3,5 lžíce celkem) | |
cukru | 1 lžíce |
špetka soli | |
polotučného mléka | 200 ml |
sodovky | 50 ml |
Suroviny na náplň: | |
polotučného mléka | 100 ml |
cukru | 50 g |
kůra z 1 citronu (doporučujeme biocitron) | |
vlašských ořechů | 125 g |
rumu | 1 lžíce |
Na polevu: | |
kvalitní mléčné čokolády | 100 g |
rumu | 1 lžíce |
smetany na šlehání | 3 lžíce |
másla | 1 lžíce |
Jak na to
Suroviny na těsto smícháme a necháme alespoň půl hodiny odpočinout v lednici. Mléko na náplň v kastrůlku smícháme s cukrem a citrónovou kůrou, zahřejeme, stáhneme z ohně a přidáme ořechy, rozinky a rum. Pánev na palačinky (doporučuji s teflonovým povrchem) vymažeme olejem (stačí malé množství, na velkou pánev asi půl lžíce) a nalijeme cca jednu naběračku těsta. Pánev nakloníme do stran, aby se těsto rozlilo po jejím povrchu a palačinka pak byla tenká. Opečeme z obou stran. Před každou další palačinkou pánev vždy opět omastíme jednou lžící oleje. Hotové palačinky položíme na chvíli na kuchyňskou papírovou utěrku, a odstraníme tak přebytečný tuk. V kastrůlku ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu se smetanou, máslem a rumem. Palačinku na talíři nejprve potřeme oříškovou náplní, přehneme na půlku a pak na čtvrtku a polijeme horkou čokoládou.
DIETA při chronickém onemocnění ledvin