Informační ledvina

Nalaďte se
Recepty

Do 30 min

Házi Gundel Palacsinta

Nutriční hodnoty

  • Energie 435 kcal
  • Bílkoviny 7 g
  • P (fosfor) 193 mg
  • K (draslík) 266 mg
  • Na (sodík) 70 mg

Co budete potřebovat

SUROVINAMNOŽSTVÍ
nízkobílkovinné mouky150 g
2 vejce
slunečnicový olej (celkem asi půl lžíce na každou palačinku, tedy 3,5 lžíce celkem)
cukru1 lžíce
špetka soli
polotučného mléka200 ml
sodovky50 ml
Suroviny na náplň:
polotučného mléka100 ml
cukru50 g
kůra z 1 citronu (doporučujeme biocitron)
vlašských ořechů125 g
rumu1 lžíce
Na polevu:
kvalitní mléčné čokolády100 g
rumu1 lžíce
smetany na šlehání3 lžíce
másla1 lžíce

Jak na to

Suroviny na těsto smícháme a necháme alespoň půl hodiny odpočinout v lednici. Mléko na náplň v kastrůlku smícháme s cukrem a citrónovou kůrou, zahřejeme, stáhneme z ohně a přidáme ořechy, rozinky a rum. Pánev na palačinky (doporučuji s teflonovým povrchem) vymažeme olejem (stačí malé množství, na velkou pánev asi půl lžíce) a nalijeme cca jednu naběračku těsta. Pánev nakloníme do stran, aby se těsto rozlilo po jejím povrchu a palačinka pak byla tenká. Opečeme z obou stran. Před každou další palačinkou pánev vždy opět omastíme jednou lžící oleje. Hotové palačinky položíme na chvíli na kuchyňskou papírovou utěrku, a odstraníme tak přebytečný tuk. V kastrůlku ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu se smetanou, máslem a rumem. Palačinku na talíři nejprve potřeme oříškovou náplní, přehneme na půlku a pak na čtvrtku a polijeme horkou čokoládou.

DIETA při chronickém onemocnění ledvin