Informační ledvina

Nalaďte se
Recepty

Do 90 min

Kompot z dýně

Nutriční hodnoty

  • Energie 359 kcal
  • Bílkoviny 5 g
  • P (fosfor) 220 mg
  • K (draslík) 1916 mg
  • Na (sodík) 5 mg

Co budete potřebovat

SUROVINAMNOŽSTVÍ
velká dýně1
krystalového cukru30 dkg
voda
sklenice, víčka
utěrka, hrnec
hřebíček, skořice, vanilkový lusk, citron
pomerančová/ananasová tresť

Jak na to

Měkkou dužinu bez semínek nakrájíme na kostičky o velikosti asi 3 cm, opláchneme a naložíme do 4% octového roztoku na 2 hodiny. Tím získáme navinulou octovou příchuť a kostičky budou průhledné. Po okapání je asi 10 až 15 minut vaříme ve vodě, kterou již nepoužíváme. Kousky tykve necháme pozvolna vychladnout a naskládáme je do sklenic, kde máme na dně 2 až 3 hřebíčky a 1 cm dlouhý kousek skořice. Dále přidáme několik kapek ananasové, citronové nebo pomerančové tresti. Kompotu tak dodáme zajímavou chuť. Cukernatý nálev V 1 litru vody rozpustíme asi 30 dkg krystalového cukru (diabetici přidají umělé sladidlo do prázdných sklenic), povaříme a horký nálev nalejeme na kostičky. Do každé sklenice ještě navrch před zavřením můžeme přidat plátek citronu. Zavíčkujeme, sterilujeme litrové sklenice 40 minut při 80 až 85 °C, případně 30 minut při 90 °C.

DIETA při chronickém onemocnění ledvin