Informační ledvina

Nalaďte se
Recepty

Do 40 min

Lilková musaka

Nutriční hodnoty

  • Energie 237 kcal
  • Bílkoviny 9 g
  • P (fosfor) 209 mg
  • K (draslík) 546 mg
  • Na (sodík) 325 mg

Co budete potřebovat

SUROVINA MNOŽSTVÍ
3 středně velké lilky asi 900 g
žluté cibule 2 středně velké
rajčat 500 g
česneku 2 stroužky
petrželky kudrnky velká hrst
pepř a sůl na dochucení
slunečnicový olej na smažení lilků
olivového oleje 4 lžíce
řecký jogurt (10 % tuku) 200 g
fety 100 g
vejce 1
tvrdého sýra na strouhání (doporučuji sýr parmezánového typu, který udělá křupavou kůrčičku a při vyšší teplotě se netáhne) 50 g

Jak na to

Lilky omyjeme, osušíme, nakrájíme podélně na tenké plátky a vyskládáme na plech nebo prkénko. Posolíme a necháme hodinu vypotit (to je důležité, lilky tak ztratí hořkost). Poté je ubrouskem vysušíme, vyždímeme a rychle zprudka osmažíme na oleji z obou stran. Dáme na talířek stranou a ubrouskem vysajeme přebytečný tuk. Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Polovinu rajčat nastrouháme na hrubém struhadle, slupku vyhodíme. Zbylou polovinu nakrájíme na malé kousky nebo plátky, dřevnaté středy vykrojíme. Na olivovém oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme rajčata a minutu mícháme. Přidáme česnek, osolíme, opepříme a minutu ještě restujeme. V míse smícháme řecký jogurt, vejce, nastrouhanou fetu, tvrdý sýr a opepříme (již není nutné solit, feta je slaná sama o sobě). Do olivovým olejem vymazané zapékací mísy začneme vrstvit. Na dno poklademe lilek, na něj směs s rajčaty (ne příliš velké množství, musí nám vystačit na několik vrstev), posypeme nasekanou petrželkou a opakujeme v pořadí lilek, rajčata, petrželka. Až takto spotřebujeme všechny suroviny, dáme na 30 minut zapéct do trouby při 180 °C. Poté vyndáme, potřeme směsí z jogurtu, hezky uhladíme a dáme ještě na 15 minut do trouby. Musaku krájíme na čtvercové porce a servírujeme buď samotnou, nebo s pečivem.

DIETA při chronickém onemocnění ledvin