Informační ledvina

Nalaďte se
Recepty

Do 80 min

Rajská s hovězím masem

Nutriční hodnoty

  • Energie 299 kcal
  • Bílkoviny 25 g
  • P (fosfor) 226 mg
  • K (draslík) 674 mg
  • Na (sodík) 179 mg

Co budete potřebovat

SUROVINAMNOŽSTVÍ
hovězího předního bez kosti, krk600 g
1 mrkev, 1 větší cibule
snítka tymiánu
1 lžíce másla + lžíce olivového oleje
Koření:
4 bobkové listy + 4 kuličky pepře + 4 kuličky nového koření
hladké mouky2 lžíce
třtinového cukru1 lžíce
středně velký rajský protlak1
sůl, špetka skořice
citronová šťáva i jemně nastrouhaná kůra

Jak na to

Recept je na 4 porce. Maso svažte kuchyňským provázkem do válečku, zalijte litrem vody, přidejte oloupanou mrkev, cibuli a tymián a vařte doměkka. Maso vyndejte a až zchladne, nakrájejte na plátky. Vývar přeceďte a uchovejte. Máslo, olej a pokrájenou cibuli dozlatova osmahněte. Dále přidejte bobkové listy, pepř i nové koření a krátce osmahněte. Přidejte mouku a opečte do světlé jíšky, vsypte cukr a po minutě vmíchejte rajský protlak. Prohřejte a podle potřeby zřeďte vývarem. Vyndejte koření a dochuťte solí, skořicí a citronovou kůrou i šťávou. Tip: Rajský protlak je možné zaměnit za konzervovaná, loupaná rajčata Místo hl. mouky je možné zvýšit porci mrkve, kterou rozmixujeme a zahustíme tak šťávu. Další možnost je maizena nebo solamyl. Vhodný příkrm, bezlepkové knedlíky nebo nízkobílkovinné těstoviny, rýže.

DIETA při chronickém onemocnění ledvin