Informační ledvina

Nalaďte se
Recepty

Do 70 min

Zelné závitky s mletým masem

Nutriční hodnoty

  • Energie 339 kcal
  • Bílkoviny 15 g
  • P (fosfor) 163 mg
  • K (draslík) 574 mg
  • Na (sodík) 53 mg

Co budete potřebovat

SUROVINAMNOŽSTVÍ
zelí hlávkové1 ks
mleté maso-míchané250 g
cibule kuchyňská1 ks
česneku1 stroužek
rajčata cherry5 ks
kmín mletý, sl. paprika, tymián, oregano1 lžička
olej50 g
zeleninový vývar – na podlévání

Jak na to

Recept je na 4 porce. Zelí omyjeme, osušíme, odlomíme svrchní větší listy, vyřízneme z nich tvrdý košťál a na 2 minuty je ponoříme do vroucí vody. Pak je necháme vychladnout. V kastrolu zpěníme na 2 lžících oleje a přidáme mleté maso a zbytek nakrouhaného zelí, pokrájená rajčata. Směs ochutíme kořením a solí a za stálého míchání krátce podusíme. Hotovou směsí naplníme zelné listy, pevně je stočíme a převážeme potravinářským provázkem. Pekáč vymažeme zbytkem oleje a rozložíme zelné závitky a na zjemnění můžeme přidat pár tenkých plátků másla. Pečeme pod pokličkou zhruba 15 minut při teplotě 180 °C, pak závitky odkryjeme a krátce dopečeme, až budou mít lehce nazlátlou barvu. Ideální příkrm je vařený nebo pečený brambor nebo nízkobílkovinné pečivo. Tip – Místo masa je možné použít balkánský sýr nebo slanina, rýže. Do pekáčku je možné přidat sterilovaná loupaná rajčata a dusit spolu se závitky.

DIETA při chronickém onemocnění ledvin