Co budete potřebovat
SUROVINA | MNOŽSTVÍ |
---|---|
zelí hlávkové | 1 ks |
mleté maso-míchané | 250 g |
cibule kuchyňská | 1 ks |
česneku | 1 stroužek |
rajčata cherry | 5 ks |
kmín mletý, sl. paprika, tymián, oregano | 1 lžička |
olej | 50 g |
zeleninový vývar – na podlévání |
Jak na to
Recept je na 4 porce. Zelí omyjeme, osušíme, odlomíme svrchní větší listy, vyřízneme z nich tvrdý košťál a na 2 minuty je ponoříme do vroucí vody. Pak je necháme vychladnout. V kastrolu zpěníme na 2 lžících oleje a přidáme mleté maso a zbytek nakrouhaného zelí, pokrájená rajčata. Směs ochutíme kořením a solí a za stálého míchání krátce podusíme. Hotovou směsí naplníme zelné listy, pevně je stočíme a převážeme potravinářským provázkem. Pekáč vymažeme zbytkem oleje a rozložíme zelné závitky a na zjemnění můžeme přidat pár tenkých plátků másla. Pečeme pod pokličkou zhruba 15 minut při teplotě 180 °C, pak závitky odkryjeme a krátce dopečeme, až budou mít lehce nazlátlou barvu. Ideální příkrm je vařený nebo pečený brambor nebo nízkobílkovinné pečivo. Tip – Místo masa je možné použít balkánský sýr nebo slanina, rýže. Do pekáčku je možné přidat sterilovaná loupaná rajčata a dusit spolu se závitky.
DIETA při chronickém onemocnění ledvin